Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (2024)

Belföld2024. augusztus 12.

Vas Julianna

Belföld2024. augusztus 12.

Nyaralásunk során nagy hatással vagyunk a környezetünkre. Strandolás közben is ügyelhetünk a természet védelmére: mutatjuk, hogyan!

Az elmúlt évek környezetvédelmi jelszava a fenntarthatóság: a fogalom azt tűzi ki célul, hogy környezetünk kímélésével garantáljuk annak fennmaradását a jövőbeli generációk számára. A fenntarthatóság azonban nem merül ki a mindennapi, környezetvédő tevékenységekben – nyáron strandolás közben is sokat tehetünk a természet védelme és a vízi élővilág fennmaradása érdekében.

Maradjunk lakóhelyünkhöz közel

“Amikor fenntarthatóságra törekszünk, érdemes olyan strandot választani, amely közel van hozzánk, így minimalizálva az utazással járó környezeti terhelést” – tanácsolja Kump Edina környezetkutató, természettudomány-tanár, a Körforrásalapítója és szakmai vezetője.

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (2)

Ha autó helyett kerékpárral, tömegközlekedéssel vagy akár gyalogosan is elérhetjük a strandot, máris tettünk egy lépést a környezet védelme érdekében.

“Érdemes olyan helyszínt választani, amely természetes vizekhez kapcsolódik, mint például tavak, folyók, ahol a helyi önkormányzatok, vagy civil szervezetek gondoskodnak a vízminőség fenntartásáról és a környezet megóvásáról. Ha lehetőség van rá, keressük azokat a strandokat, amelyek ökotudatos elveket követnek, például szelektív hulladékgyűjtést biztosítanak, zöld energiaforrásokat használnak, vagy elérhetőek húsmentes menük is a látogatók számára.”

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (3)

A strandra érkezve is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az általunk okozott környezeti terhelést. “Először is, fontos, hogy minimalizáljuk az egyszer használatos műanyagok használatát” – mondja Edina. “Hozzunk magunkkal újrahasználható termoszt, evőeszközöket, textil szalvétát. Szemetünket mindig gyűjtsük össze és vigyük haza, ha nincs megfelelő hulladékgyűjtő a közelben.

Amennyiben szelektálható hulladékom keletkezik, azt is hazaviszem, és otthon a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezem, ha a strandon nincs erre lehetőség.

“Továbbá, a strandjátékok esetében is törekedjünk a fenntarthatóságra: használjunk tartós, újrahasználható vagy már használtan vásárolt játékokat.”

Válasszunk környezetbarát termékeket!

Az általunk használt naptejet is körültekintően válasszuk ki, tanácsolja a szakértő: “részesítsük előnyben a fizikai fényvédőket, amelyek cink-oxidot tartalmaznak, és kerüljük a kémiai szűrőket, mint az oxibenzon és oktinoxát, melyek károsak lehetnek a vízi élővilágra, valamint az emberi egészségre is.

Habár sokan szeretnek házilag készíteni kozmetikumokat, a napvédő krémek esetében ez nem ajánlott

– az okokról a Körforrás oldalán olvashatunk részletesebben.

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (4)

“Számos fenntartható termék létezik, amelyekkel a strandolásunk környezetbarátabbá válhat” – teszi hozzá Edina. “Ilyenek például az újrahasználható kulacsok, termoszok, fém bögrék, és a textil szalvéták. A naptej esetében válasszunk természetes, fizikai fényvédőket tartalmazó készítményeket, amelyek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat. Használjunk pamut, len vagy kender törülközőket, amelyek természetes anyagokból készülnek, és kerüljük a PVC alapú gumimatraco*kat. A strandjátékoknál is válasszuk az újrahasználható vagy secondhand opciókat, és általánosságban kerüljük az egyszer használatos eszközöket. A hűtőtáska is nagyszerű kiegészítő a környezetbarát piknikezéshez, amiben vihetünk magunkkal frissítő italokat, házi készítésű ételeket, gyümölcsöket és nasikat:

így elkerülhetjük az egyszer használatos csomagolóanyagokat, és nem vagyunk arra kényszerülve, hogy messziről származó ételeket fogyasszunk a strandon.

Tanítsuk a fiatalabb generációt!

Környezetünk megőrzése érdekében talán akkor tesszük a legtöbbet, ha gyermekeinket természetbarát szemléletben neveljük. “A fenntarthatóság tanítása gyermekeknek már a legkisebb korban elkezdődhet” – mondja Edina. “Fontos, hogy példát mutassunk: ha a gyerekek látják, hogy a szüleik környezettudatosak, ők is könnyebben átveszik ezt a szokást. Magyarázzuk el nekik, hogy miért fontos, hogy ne szemeteljünk, és hogy miért jó, ha újrahasználható eszközöket használunk.”

Vonjuk be őket a folyamatba: kérjük meg őket, hogy segítsenek a piknik kosár bepakolásában, vagy a játékok összegyűjtésében.

“Emellett, egy egyszerű és élvezetes módszer a fenntarthatóság tanítására, ha játékosan közelítjük meg a témát: meséljünk nekik a természetvédelemről, állatokról, és arról, hogy hogyan segíthetjük a bolygónkat egészségesen tartani.”

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (5)

Fenntarthatósági kezdeményezés a vízparton: a Kék zászlós strandok

A Kék zászló (eredeti nevén Blue Flag) program 1985-ben indult Franciaországban: a kezdeményezés lényege, hogy a Kék zászló jelzést kitűző strandok vállalást tesznek a tisztaságra és fenntarthatóságra nézve. Nem csak a környezetvédelmi szempontok miatt érdemes Kék zászlós strandot választani, ugyanis a szükséges követelmények ugyanannyira gondoskodnak a remek látogatói élményről, mint a környezetkímélő hatásról.

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (6)

A Kék zászló elnyerése és megtartása érdekében a fürdőhelyeknek bizonyos fenntarthatósági kritériumoknak kell megfelelniük, amelyeket folyamatosan ellenőriznek. A strandoknak állandó tájékoztatást kell nyújtaniuk a vízminőség aktuális állapotáról, illetve területükön több nyelven elérhetővé kell tenniük a házirendjüket is. Ezen felül

évente legalább öt olyan programot kell szervezniük, amelyek a fenntartható szemléletet népszerűsítik.

A fürdőhelyeknek emellett kiváló vízminőséget kell biztosítaniuk: környékükön nem lehet szennyvízkivezető vagy ipari vízkivezető csatorna. A strandoknak a köztisztaságra is ügyelniük kell: területükön megfelelő számú és rendszeresen ürített szemetesekkel kell rendelkezniük, valamint megfelelő szennyvízelvezetéssel ellátott vécéket kell fenntartaniuk. A Kék zászlós helyszíneken a kutyákra és más háziállatokra vonatkozó előírásokat szigorúan be kell tartani, illetve a jelvényt elnyerő fürdőhelyeknek rendelkezniük kell tömegközlekedési lehetőséggel.

A fürdőzők biztonsága szempontjából elengedhetetlen a megfelelő számú mentőszemélyzet és életmentő felszerelés, valamint a könnyen elérhető elsősegélydoboz. Biztosítani kell továbbá az ivóvizet, és egy térképet a strand szolgáltatásainak és épületeinek feltüntetésével.

Ezek a követelmények nem csak a fürdőhelyek fenntarthatóságát biztosítják, hanem a környezet védelmét és a látogatók biztonságát is garantálják.

Ha valamelyik kritérium nem teljesül, a zászlót akár szezon közben is megvonhatják – a strandoknak ezért folyamatosan gondoskodniuk kell az ideális körülményekről.

A mozgalom Magyarországon sajnos nem honosodott meg. Európa tengerpartjain azonban szép számmal találni Kék zászlós fürdőhelyeket: Horvátországban 99, Cipruson 57, Görögországban 395, Olaszországban 342, Portugáliában 299, Spanyolországban 578, Törökországban pedig 436 Kék zászlós strand várja a látogatókat.

Magyarországon is létezik hasonló kezdeményezés: a Kék Hullám

“A Kék zászlós strand mozgalom tényleg remek kezdeményezés, hiszen a strandok fenntarthatóságát és a vízminőség tisztaságát célozza meg” – mondja Edina. “Magyarországon azonban nem terjedt el széles körben. Ennek oka lehet a megfelelő infrastruktúra és források hiánya, valamint az, hogy a fenntarthatósági szempontok iránti tudatosság még nem érte el azt a szintet, mint egyes nyugati országokban.

“Viszont Magyarországon is van hasonló minősítési rendszer, a Kék Hullám Zászló. Ennek célja, hogy a balatoni strandok környezetvédelmi és szolgáltatási színvonalát értékelje. Évente zajlik a minősítés, ahol több szempont alapján vizsgálják a strandokat:

például a vízminőség, a környezeti fenntarthatóság, a biztonsági előírások és a szolgáltatások színvonala.

Ezen kívül több önkormányzat és civil szervezet is dolgozik azon, hogy környezetbarát strandokat alakítsanak ki és tartsanak fenn, akár minősítő védjegy nélkül is.”

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (7)

Budapesten is találhatók strandok, amelyek a minél nagyobb fenntarthatóságot tűzték ki célul: a Rómaifürdő strand nagy kiterjedésű zöldterülettel és saját vízforrással rendelkezik, és mindent megtesz ezen természeti értékek védelme érdekében. “A természetes forrásvíz takarékos felhasználását segíti elő, hogy minden medence szűrő-forgató berendezéssel van ellátva” – írják honlapjukon. “A 33 méteres úszómedence vize a szokásosnál hűsebb, 21-22°C-os. Ez a medencét tápláló források természetes hőmérséklete, nem fűtjük tovább.” Emellett a zöldterületet egész évben kertészek gondozzák, és az innen származó hulladék komposztálásra kerül. A fürdő felhívja vendégei figyelmét a szelektív hulladékgyűjtésre is.

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (8)

A Pünkösdfürdői strand hasonlóan saját természetes forrással rendelkezik: az ebből származó víz hőmérsékletét nem befolyásolják mesterségesen. A Rómaihoz hasonló kertgondozáson és komposztáláson túl a Pünkösdfürdő napelemekkel is rendelkezik: ezek biztosítják a zuhanyzók melegvíz-ellátását.

A kis lépés is nagy segítség

“A teljesen fenntartható strandolás talán egyelőre utópisztikus cél, de ez nem jelenti azt, hogy ne törekedhetnénk a lehető legkisebb környezeti hatás elérésére” – szögezi le Edina.

Fontos, hogy ne a tökéletességre hajtsunk, hanem a folyamatos fejlődésre és a tudatosságra.

“Az apró lépések, mint az újrahasználható eszközök használata, a megfelelő naptej választása, és a hulladékok felelősségteljes kezelése, már önmagukban is sokat számítanak. Emellett ne feledjük, hogy a természetben való tartózkodás pozitív hatással is lehet a környezetre, ha közben tanulunk róla, és tiszteletben tartjuk azt. Számos mítosz él a napvédelem kapcsán az emberek fejében, amiről szintén írtunk már a Körforrás oldalán. Tehát a cél az, hogy élvezzük a strandolást, miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legkisebb negatív hatással legyünk a természetre.”

Ez is érdekelhet:

Balatoni strandszemle az olcsótól a luxusig: ezek a jegyárak

Elolvasom

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (10)Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (11)

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (12)

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legérdekesebb cikkekről!

Balatonfenntartható turizmusstrandolásVissza a címlapra

Tippek, hogy fenntartható legyen a strandolás | Startlap Utazás (2024)

References

Top Articles
New Police Story | Rotten Tomatoes
AI vs. the metaverse: How artificial intelligence might change the future of the internet
Frases para un bendecido domingo: llena tu día con palabras de gratitud y esperanza - Blogfrases
Using GPT for translation: How to get the best outcomes
Affidea ExpressCare - Affidea Ireland
Craigslist Motorcycles Jacksonville Florida
Hendersonville (Tennessee) – Travel guide at Wikivoyage
Clafi Arab
Wal-Mart 140 Supercenter Products
What’s the Difference Between Cash Flow and Profit?
Jcpenney At Home Associate Kiosk
Lonadine
Craigslist Free Stuff Greensboro Nc
Sonic Fan Games Hq
The Ultimate Style Guide To Casual Dress Code For Women
Classic | Cyclone RakeAmerica's #1 Lawn and Leaf Vacuum
MLB power rankings: Red-hot Chicago Cubs power into September, NL wild-card race
Self-Service ATMs: Accessibility, Limits, & Features
Xsensual Portland
Clare Briggs Guzman
Craigslist Org Appleton Wi
Dtlr Duke St
Xfinity Outage Map Fredericksburg Va
How to Make Ghee - How We Flourish
Target Minute Clinic Hours
Hellraiser 3 Parents Guide
Turbo Tenant Renter Login
Lacey Costco Gas Price
2004 Honda Odyssey Firing Order
Rgb Bird Flop
Tim Steele Taylorsville Nc
Paradise Point Animal Hospital With Veterinarians On-The-Go
Kleinerer: in Sinntal | markt.de
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Taktube Irani
La Qua Brothers Funeral Home
Autotrader Bmw X5
How to Get Into UCLA: Admissions Stats + Tips
Old Peterbilt For Sale Craigslist
Sinfuldeeds Vietnamese Rmt
Download Diablo 2 From Blizzard
Ezpawn Online Payment
Electric Toothbrush Feature Crossword
Wordle Feb 27 Mashable
Eat Like A King Who's On A Budget Copypasta
Ucla Basketball Bruinzone
Star Sessions Snapcamz
Fredatmcd.read.inkling.com
Dcuo Wiki
Bob Wright Yukon Accident
Ark Silica Pearls Gfi
211475039
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 6114

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.